Zajímavosti

Zajímavý článek

Petr Ziegrosser napsal další velice zajímvý článek na téma lovecká smečka. Článek vyšel v prosincové Myslivosti.

Odkaz :

http://www.myslivost.cz/Casopis-Myslivost/Myslivost/2012/Prosinec---2012/LOVECKA-SMECKA.aspx

Rozšíření smečky

Tak se nám rozrostla smečka o dalšího psa. Ondra Vass si přivezl až od Visly osmitýdenní štěně polského honiče. Chovatel měl v perfektním vrhu na výběr ze dvou barevných variant.Ćerná s pálením a hnědá s pálením. Fotky si prohlídněte v galerii  v sekci Naši psi.

Naháňka se slíděním

NAHÁŇKA   SE   SLÍDĚNÍM
Ing.Ziegrosser Petr ( "> )
Hony mají zvláštní místo v historii lovu.Největší své rozšíření a slávu zaznamenaly v době feudalismu.V posledním desetiletí se objevuje v Německu nový typ společného lovu zvaný naháňka se slíděním ( Bewegungsjagd ). Na velké ploše může být splněn především s jednotlivě lovícími psy ( honiči ) v jednom nebo ve dvou termínech velký podíl plánovaného odstřelu spárkaté zvěře.Cílem je zdravý les se zdravou zvěří,minimální škody jak v lese,tak na polích a dobrý poměr pohlaví a sociální skladba spárkaté zvěře

Čtěte více...

Máme vhodné psy?

Úspěšný lov na černou vyžaduje zkušené psy a jejich vůdce.Staré německé přísloví praví : „Kdo chce prasečí hlavu jíst,musí psí riskovat“.S narůstajícími stavy černé zvěře začínáme tomuto přísloví rozumět všichni,kteří černou lovíme.Škody černou zvěří a stále hrozící nebezpečí prasečího moru si vynucují snižování stavů a to zase efektivní lov.Důležitými pomocníky jsou nám schopní a dobře vycvičení psi.Máme spoustu loveckých psů,ale ne všichni jsou použitelní a splňují to,co my,lovci potřebujeme :černou hledat,najít,zvednout a vyhnat z krytu před hlavně lovců.

Čtěte více...

Lovecký oštěp

Lovecký oštěp,kančí oštěp, péro – výraz,který nalezneme v literatuře,ale mnoho lidí o něm nic neví.I mezi psovody je spíše výjimkou. Dříve – před 250ti lety byl lov na černou bez něho naprosto nemožný.Do dnešních dnů přečkal většinou jen jako ozdoba stěn zámků a loveckých pokojů.Ani v literatuře věnující se lovu černé zvěře se o něm mnoho nedočteme.

Čtěte více...

Vlastnosti psovoda

O předpokladech být dobrým psovodem a o kvalitách dobrých honičů toho bylo již mnoho napsáno. Pokud máte psy,kteří honí samostatně a vy stojíte na střeleckém místě,máte šanci podílet se přímo, spolu s ostatními střelci,  na výřadu. Pokud jste se svým psem v leči,má to také svůj význam a důležitost.

Čtěte více...

Lov na černou se smečkami psů

V současné době se černá loví převážně v noci z posedů a kazatelen na krmelištích. Lovci tak dlouhé hodiny mrznou a čekají v domnění, že budou mít štěstí a uloví. Ulovení černé není snadné přes to, že stavy narůstají. Vysoká potravní nabídka, narůstající plochy řepky a kukuřice vedou k nebývalému  množení černé zvěře. Je již prakticky nemožné, odlovit potřebné počty zvěře klasickým způsobem. Zvýšit počty ulovené zvěře můžeme dobře organizovanými naháňkami na černou. Tyto naháňky jsou v dnešní době nutné a potřebné. Nejsou výplodem poslední doby, ale v minulosti byly nedílnou součástí společenského života šlechty a celkové lovecké kultury.

Čtěte více...

Pes a kořist

Článek pes a kořist na myslivost.cz myslivost.cz.

Setkání psovodů myslivost.cz

článek o setkání psovodů 2010 na  myslivost.cz.

Přihlášení







Kdo je online

Přítomni: 7 hostů